Alternatief Arco-plan uit 2017: doorbraak in het Arco-schandaal?

Alternatief Arco-plan uit 2017: doorbraak in het Arco-schandaal?

12 november 2019

9&width=640&u=1573516980000 In De Tijd van vandaag staat een artikel over een in 2017 opgesteld plan ‘Draft dadingsovereenkomst’. Dit alternatief plan gaat ervan uit dat betrokken partijen samen tot een oplossing kunnen komen in de vorm van een compensatie. In ruil voor die compensatie moeten wel alle rechtszaken worden stop gezet.

Deze compensatie ziet er anders uit dan de eerder beloofde staatswaarborg waarbij er 40% van de inleg zou worden gecompenseerd. Zoals iedereen heeft kunnen lezen, bleef dit plan juridisch niet overeind.

Het recent bekend geworden plan uit 2017 ziet er compleet anders uit. De inhoud hiervan kunt u in het artikel in De Tijd nalezen. In het kort komt het erop neer dat er een nieuwe coöperatieve vennootschap (NewCo) wordt opgericht. Die krijgt als activa van de regering een pakket Belfius-aandelen die in de loop der tijd dividenden zullen opleveren.
e coöperanten kunnen dan vervolgens hun Arco-aandelen inruilen tegen aandelen van de NewCo. Ze kunnen kiezen uit een aantal mogelijkheden. Eén van die mogelijkheden is om de aandelen meteen om te zetten in cash.

Voorzitter Ab Flipse van ArcoClaim, die meer dan 5.000 leden telt, is na lezing van de regeling enthousiast en zegt dat het plan uit 2017 een tweede leven kan krijgen. Hij zegt hier gelukkig mee te zijn omdat dit plan een mogelijk vertrekpunt is voor een oplossing van de slepende Arco-ellende. Het bestuur van ArcoClaim komt deze maand bij elkaar om een besluit te nemen over mogelijke vervolgstappen en ziet het plan als een nieuwe kans om met aansprakelijke partijen aan tafel te geraken en samen op zoek te gaan naar een echte oplossing van het Arco-dossier.

Geert Lenssens (SQ Law), advocaat van ArcoClaim, is eveneens optimistisch gestemd en zegt in De Tijd: ‘Het is de eerste keer dat er iets concreets en heel degelijks op tafel gelegd wordt. Het vormt een goede gespreksbasis, al is het niet perfect en werd erover nog niet onderhandeld.’ Lenssens zelf is er van overtuigd dat het ARCO- voorstel  via allerlei omwegen uitging van BELFIUS zelf. Hij voert daarvoor ondermeer aan dat het zowel een hoge juridische als financiële expertise weergeeft die typisch is voor een bank  en omdat het niet toevallig tot stand kwam in de periode waarin BELFIUS werkte aan een beursgang. ‘We zijn niet naïef. Dit ‘hightech’document komt uit bancaire middens. Het doet mij in veel opzichten ook  denken aan de FORTIS-schikking zoals het onderscheid tussen ‘active’ en ‘non-active claimants’. ‘ (Einde citaat).

Voor Arco-coöperanten die zich nog niet hebben gemeld bij een claimorganisatie is het nu hoog tijd om in beweging te komen. Bij de Fortis-schikking hebben we gezien dat er onderscheid werd gemaakt tussen gedupeerden die zich voordat de schikking tot stand kwam hadden aangemeld bij één van de claimorganisaties (active claimants) en zij die zich ná die tijd nog melden (non-active claimants).  De non-active claimants moesten bij de Fortis-schikking met minder genoegen nemen.

Heeft u uw rekening nog niet aangemeld voor collectieve acties? Doe dat dan alsnog op www.arcoclaim.be en motiveer mensen in uw omgeving om zich eveneens aan te melden. Hoe meer leden ArcoClaim telt, des te groter de kans op een goede schadevergoeding voor de Arco-gedupeerden!

Terug naar boven